Hva var det med Hermundstad? 

Det enkle svaret er at det var musikken. Hermundstad skrev mange flotte sanger,  som fortjener mer oppmerksomhet. Men er dette hele svaret?  

Hvorfor får han så mye oppmerksomhet? 

Hva var det som gjorde at begge Søsterkirkene var fylt til randen da Hermundstad ble  begravet? Hva er det som gjør at Gran kommune, mer enn fem år etter hans død, bestemmer seg for å arrangere Hermundstadfestivalen? Hvorfor er begge  forestillingene utsolgt? Hvorfor kommer folk langveisfra? Hvorfor stiller mange av  Norges beste musikere opp for å fremføre sangene hans?  

Kjærlighet 

Et mulig svar er at alle som møtte Hermundstad følte at de ble sett og satt pris på. At  de ble møtt med kjærlighet. Et annet svar er at det er tusenvis av svar. Kanskje er det  riktigere å stille spørsmålet Hva kan vi lære av Hermundstad? 

Hermundstadprisen 

Gran Kommune har bestemt seg for å dele ut Hermundstadprisen under festivalen.  Noen har tenkt at Hermundstad stod for noe helt spesielt, og at alle, alle 13 630  menneskene som bor i kommunen, har noe å lære av ham, både som  enkeltmennesker og som deltagere i et sosialt felleskap.  

Prisen går til en som har gjort noe ekstraordinært for barn og unge under  koronapandemien. Hermundstad gjorde nettopp noe ekstraordinært, før pandemien.  Alle ungdomsskoleelevene som møtte musikkterapeuten Hermundstad opplevde  møtene, timene og turneene som noe ekstraordinært. De fikk være rockestjerne for  en dag, skrev autografer, og de opplevde mestring.  

Hva kan vi lære av Hermundstad? 

Forestillingen Hermundstadfestivalen har nettopp dette utgangspunktet: Hva kan vi  lære av Hermundstad? Alt oppsummeres i 11 Hermundstadtips. Det første er: Ikke  brenn mere køl! 

Dette kan godt tolkes som et miljøbudskap, men du kommer nærmere sannheten ved  å synge linjen som kommer etter «Ikke brenn mere køl»: Sola står opp av seg sjøl. Det  egentlige Hermundstad-budskapet oppsummeres i denne verselinjen. 

Regnbuens ende er akkurat der du er nå. 

Et av de herlige paradoksene med Hermundstad var at han hadde store drømmer,  men samtidig en solid og forankret overbevisning om at det ikke var nødvendig å  streve for å nå opp til bergets topp; du trenger ikke bli berømt. Du trenger ikke flytte

eller vinne i Lotto for å finne mening, og det finnes ikke en manual, med kart og  forklaring. Du må rett og slett koble deg på nået og gripe dagen. 

Gran 

Det fjerde Hermundstadtipset er: Sett pris på røttene dine! 

Hermundstad ble født der Gran ble til, ved Søsterkirkene. Han hadde en far som var  rektor og en mor som var lærer på Sanne skole ved Granavolden. Han levde store  deler av livet sitt der oppe, og han hviler der nå. Legg merke til siste linjen i verset  under. 

Her hvor jeg bor mellom rundballer og traktor 

Her er det lite fashion og glamour 

Men vi har lyset og vi har mørket  

Og vi har regn og vi har tørke  

Med skog og fjell og jord og mold. 

Med drømmen i behold. 

Hermundstad tenkte stort om seg selv, han drømte stort, og han var fullstendig fri for  Jante-tenkning. Han støtte nok på bygdedyret, men det innebar på ingen måte at han  vendte ryggen til sitt opphav.  

Her hviler historien vår,  

her hører vi hjemme,  

Her har vi levd tusen år,  

her kan vi fornemme et Soria Moria  

med føtter på fjell.  

Musikken som verktøy 

Hermundstad trodde på musikken, men først og fremst som et verktøy.  

– Jeg vil påstå at når barna vil synge og spille i skolen, er det ikke rytmer, klang  og tone som gjør aktiviteten attraktiv. Der er vissheten om å høre til, strekke til  og være sett, skrev han i Hadeland

Han sier det enda bedre i sangen Tonene når fram. 

Har du no´ å si,  

så bruk en melodi.  

Musikken lager vei  

mellom deg og meg. 

Ta mye plass, men ikke ta plassen fra andre!

Hermundstadtips nummer 7 er: Ta mye plass, men ikke ta plassen fra andre! De fleste  av oss har mest å lære av den første delen av dette tipset. Alt for mange er redde for  å ta ordet og for å bidra til at alle har det bra. Vi er for redde for  

å gjøre det vi har i oss og egentlig mestrer; sette i gang bevegelse og skape  forandring. 

Den andre delen av tipset er et budskap til politikere og ledere i både næringsliv og  kulturliv; ikke ta plassen fra andre. Det er nemlig fullt mulig å bidra, uten å ty til  maktkamp, uten å bli så opptatt av seg selv at man skygger for og tråkker på andre  for å slippe til. Hermundstad mestret dette. Kanskje først og fremst ved å ha som  grunnholdning at alle han møtte hadde en spennende historie, en plass og en  stemme. Så godt om alle som møtte Hermundstad ble møtt med «Hæli!». 

Tull og tøys! 

Det åttende tipset er Tull og tøys! Også her har vi mye å lære. Noen av oss som elsket  Hermundstad så litt gjennom fingrene med det han og Trond Amlie holdt på med i  Trøste & Bære. Da er det viktig å melde at dette var også Hermundstad. Dette var ikke noe de to holdt på med fordi det var lettjente penger. Hermundstad mente helt  oppriktig at tips nummer 8 Tull og tøys! var en viktig ladning i livet. 

Norges Musikkhøgskole utga boka Perspektiver på musikk og helse. Her skriver  Hermundstad.  

«... gamle fordommer som at seriøsitet eller grundighet ikke skal blandes med  humor og morsomheter, sto plutselig for fall. Vi har en godt innarbeidet  oppfatning om at humor er bra, men at «når det virkelig gjelder, er det ramme  alvor.» Men når det virkelig gjaldt, begynte jeg i stedet å planlegge humorstunt  i musikkterapitimene.  

Hermundstad avslutter kapittelet på denne måten: 

Og hvis man har evnen til å le av det man er glad i (inkludert seg selv), og  fortsatt har kjærligheten til det man ler av, er humor en berikende og  mobiliserende rød løper i livet. 

Takknemlighet bringer lykke 

Hermundstadfestivalen inneholder mange flere tips, som Rock’n Roll! Hermundstad  hadde opprøret i seg, han var på ingen måte redd for å utfordre.  

Og enda et viktig tips: Takk! Kort tid før han døde skrev Hermundstad sangen Kjære  far, som viser et menneske som peker på hvor viktig det er å møte livets utfordringer  med takknemlighet. 

Kjære far, takk for vingene som bar

Og dagene jeg fikk, med alle de jeg bryr meg om 

Takk hverdagen vi strevde med, og stiene vi gikk 

Takk for mat og vin på bordet 

Med glede, sang og latter og musikk 

Bonustips: Livet er her og nå! 

Mot slutten av Hermundstadfestivalen fremfører Rita Eriksen en av Hermundstads  mest kjente låter; Livet er her og nå. Der oppsummerer Hermundstad selv hva han  stod for og levde etter. 

Livet er her og nå 

Ikke etterpå 

Ikke det som var  

Ikke det som kommer 

Ikke gamle minner 

Og ikke neste sommer 

Hermundstad hadde absolutt ingen sans for nostalgi og gamle minner. Han ville aldri ønsket seg en minnekonsert. Og heldigvis har heller ikke Gran kommune gitt ham det.  I stedet har vi fått en festival – en feiring og en samling med de Hermundstad kalte  folka mine.  

Kanskje Gran har lært noe av Hermundstad allerede!